Klobučník skončil na ME štvrtý v disciplíne na 100 m prsia

14.12.2013 Celý región

Herning 13. decembra (TASR) - Slovenský plavec Tomáš Klobučník v piatok na európskom šampionáte v dánskom Herningu opäť prekonal národný rekord na 100 m prsia a len tesne mu ušla medaila. Slovenský reprezentant dohmatol vo finále ako štvrtý v čase 57,75 s a o desať stotín sekundy tak vylepšil predchádzajúce maximum, ktoré zaznamenal vo štvrtkovom semifinále.

"Finále som si veľmi užil. Najskôr som bol síce sklamaný, ale potom som sa tešil. Od rozplavieb som si cez semifinále až po finále držal štvrtú pozíciu a podarilo sa mi trikrát vylepšiť národný rekord," povedal pre TASR Tomáš Klobučník. Od bronzovej medaily ho delilo len niečo viac ako pol sekundy a preto pri opustení bazéna neskrýval v sebe sklamanie: "Ak by som získal medailu, bolo by to krajšie. Myslím však, že so svojím výkonom môžem byť spokojný. Vydal som zo seba maximum a predviedol som jeden z najhodnotnejších výkonov v kariére."

Pred štartom šampionátu sa slovenský plavec cítil najistejšie na dvojstovke, pred ktorou príjemne prekvapil na polovičnej trati aj sám seba. Nielen ziskom štvrtej priečky v Európe, ale aj trojnásobným vylepšením národného rekordu v priebehu dvoch dní. Do prsiarskej dvojstovky si však naďalej verí. "Nechcem to zakríknuť, ale na dvojstovku sa cítim dobre pripravený. Osobne sa mi pláva lepšie, keď môžem záber trošku natiahnuť. Necháme sa prekvapiť, no urobím všetko pre to, aby som postúpil do finále," uviedol Klobučník, ktorý už pred rozplavbami vie, aký je recept na účasť v ďalšom európskom finále: "Určite budem musieť zaplávať osobný aj slovenský rekord pravdepodobne už v rozplavbách, ak budem chcieť byť úspešný."

Pre dvadsaťtriročného Klobučníka, ktorý prekonal národný rekord aj vo štvrtkových rozplavbách i semifinále, to je najväčší úspech jeho doterajšej kariéry.

Darilo sa aj Kataríne Listopadovej, ktorá postúpila do finále na 100 m polohové preteky. Dvadsaťročná plavkyňa obsadila v prvom semifinále piate miesto a celkovo deviatym najlepším časom 1:00,49 min si zabezpečila účasť medzi desiatkou najlepších. Listopadová si zároveň vylepšila aj osobné maximum. Jej doterajší rekord z dopoludňajšej rozplavby mal hodnotu 1:00,94 minúty.
 

Vyberte región